30 липня, під час брифінгу у прес-центрі Міністерства оборони України наголосив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковник Олександр Хмиз.
Він, зокрема, зазначив, що відповідно до переліку продуктів, командир підрозділу за бажанням підлеглих може урізноманітнювати раціони харчування, виходячи з визначеної добової вартості харчування на одну особу та необхідної кількості калорій, в залежності від умов виконання завдань військовою частиною.
Говорячи про переваги нової системи продовольчого забезпечення, представник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України поінформував, що удосконалення системи харчування військовослужбовців досягається шляхом впровадження різноманітних раціонів, використання широкого асортименту, гнучкого механізму замовлення продуктів харчування, що свою чергою урізноманітнює та покращує його якість, розроблення продуктового пайку, призначеного для харчування особового складу в ході бойових дій, коли неможливо приготувати гарячу їжу.
Разом з тим, офіцер підкреслив, що харчування військовослужбовців різних військових спеціальностей за старою системою не в повній мірі відповідає фізіологічним потребам особового складу та унеможливлює здійснювати раціональне та збалансоване харчування бійців різних спеціальностей. При цьому він зауважив, що однією з основних причин нераціональності цієї системи є застосування старих підходів в забезпеченні харчування та кількісне нормування визначеного асортименту продуктів.
Разом з тим, під час запровадження нової системи продовольчого забезпечення було використано досвід організації харчування миротворчих контингентів, в тому числі армій країн НАТО, які використовують різноманітні групи продуктів для формування раціону харчування та, відповідно, відновлення енерговитрат військовослужбовців.
Окремо підполковник Олександр Хмиз звернув увагу, що під застосування каталогу продуктів, зокрема їх замовлення, інформація щодо кількості особового складу за категоріями, які перебувають на продовольчому забезпеченні, а також місць розташування військової частини, у відкритих джерелах не висвітлюється, що також позитивно впливає на життєдіяльність частин.
– Аутсорсинг такої переваги не має, що є неприпустимим в районі ведення бойових дій, в умовах особливого періоду, або у разі запровадження правового режиму воєнного стану чи надзвичайних ситуацій, - зазначив Олександр Хмиз, додавши, з початком збройної агресії проти України компанії-підрядники не надавали послуги із харчування в районах ведення бойових дій, тому харчування військовослужбовців здійснюється силами військових частин.
Комментариев:0